De Tuin van Greens staat blauw van de borage. De lucht is al weken onafgebroken blauw. Wat een zegen dat we momenteel ons werk op de tuin nog mogen doen. In deze ongewisse Coronatijd is het verworden tot een plek van zijn en bedrijvigheid op gepaste afstand. Verdeeld over de buitenruimte, vinden we grond, houvast saamhorigheid en veerkracht. De lente is onafwendbaar. Het ontluikende leven gonst om ons heen. Het teeltseizoen is losgebarsten. 

De tuin heeft de afgelopen weken een metamorfose ondergaan. De meeste bedden hebben we leeg gemaakt om ruimte te maken voor nieuwe gewassen. De overwinterde eetbare groene blaadjes zoals de frivole wikke, deden geen directe dienst meer. De fiere prei en vederlichte venkels die er nog stonden, hebben we verplaatst naar de randen van de percelen, zodat ze voor de insecten in bloei kunnen schieten. De eerste bedden hebben we na het spitten ingezaaid met regenboogpeen, wortelpeterselie, schorseneren en ui. De mest voor de aardappelruggen is verspreid. Radijsjes en meiraapjes zijn al gekiemd. De zelf opgekweekte lathyrus, kapucijners, peultjes zijn geplant en de tuinbonen staan klaar om de grond in te gaan. Goudsbloemen en komkommerkruid hebben de winter doorstaan en bloeien uitbundig en complementair. Bijen en hommels maken er vlieguren op.

De waterpomp hebben we op 1 april aangeslingerd. Die dag was ik, Myke, twee jaar in dienst van deze gewijde grond. De sproeiers hebben al een aantal dagen geruststellend staan tikken. Het land heeft dorst met dit weer. Onder het ‘Eikpunt’ van het terrein, is door de mannen van Greens een nieuwe grasmat gelegd. Sinds de verplichte sluiting van het restaurant op 16 maart sloegen ze buiten aan het graven en klussen. Het schept en harkt op meerdere vlakken verbinding. We hopen dat er onder die grote eik, precies tussen tuin en restaurant, dit jaar nog huwelijken gevierd mogen worden. De natuur is alvast in opmaak voor het uitbundige feest van de zomer.

Nu de coronamaatregelen in elk geval tot en met 28 april verlengd zijn, is het restaurant op 2 april begonnen met een mooi wekelijks wisselend afhaal/bezorg-menu (wo-zo). De chef mag weer koken en wij mogen weer bloemen plukken. We zijn blij dat de gerechtjes afgemaakt kunnen worden met onze eigenste eetbare bloemen. Bestellen maar dat lekkere eten!

Op Hemelvaartsdag (9 mei) zijn wij

 gesloten 

Team Mens en Tuin - Hillenraadweg 35 Den Haag

Ons excuses voor het ongemak.