Iedere maand delen wij een karakteristiek uit het boek Karakteristieken van Mens en Tuin, Kwetsbaarheid is een kwaliteit, uitgegeven ter ere van het dertigjarig bestaan.

Lees hieronder karakteristiek #5.

Het lunchgesprek
Iedere werkdag is er tussen de middag lunchpauze. Dan wordt er gezamenlijk gegeten: de meegebrachte boterhammen met een kopje kruidenthee en een soepje of slaatje, gemaakt van oogst uit de tuin.

Als iedereen zo’n beetje uitgegeten is, vindt er een gespreksronde plaats. De begeleidster vraagt ieder om de beurt om iets te vertellen over wat hij of zij die ochtend heeft gedaan, hoe dat ging, of het prettig werk was. De anderen luisteren. Iedereen komt aan het woord, maar niemand wordt gedwongen. Mensen worden soms wel op een subtiele manier op weg geholpen. Een enkele keer kan of wil iemand helemaal niets vertellen. Dit wordt dan simpelweg gerespecteerd. Vaak lukt het een volgende keer wat beter en gaat iemand zich gaandeweg wat vrijer voelen.

Ik vind dit een mooie manier om met een groep samen te zijn. Door de opzet word je uitgenodigd, maar niet gedwongen. Door de wijze van benaderen, durf je meer jezelf te zijn, ook al voel je je niet goed in je vel. En last but not least; het is een goede manier om elkaar een beetje te leren kennen en waarderen.

karakteristieken_binnenwerk12