Iedere maand zullen wij een andere karakteristiek delen uit het boek Karakteristieken van Mens en Tuin, Kwetsbaarheid is een kwaliteit, uitgegeven ter ere van het dertigjarig bestaan.

Lees hieronder karakteristiek #2.

~

Jaren geleden werkte ik bij Mens en Tuin tijdens een periode van overspannenheid. Ik had een zoon die psychiatrisch patiënt was en hoopte dat hij er ook terecht zou kunnen. Zo zat ik op een dag in het kantoortje met een van de begeleidsters. Ik was al een hele tijd aan het zoeken, maar dat was lastig omdat mijn zoon niet uit zichzelf aan het werk kon blijven. We kwamen snel tot een afspraak: beginnen met een uurtje per week. Ik aarzelde, dit ging snel! Had de begeleidster wel door hoe moeizaam het zou worden? Ondanks alle kreten van ‘zorg op maat’ hadden wij op onze zoektocht eerder de ervaring dat de cliënt op maat gesneden moest worden in plaats van dat de zorg aan de cliënt werd aangepast.

De begeleidster zag mijn aarzeling.

-“Wat is er? Ben je bang dat hij het werk niet volhoudt?”
-“Ja, na tien minuten raakt hij in paniek en dan loopt hij weg.”
-“Dan blijven we er toch bij!”

En zo geschiedde. Mijn zoon werkt nu al jaren bij Mens en Tuin. In de loop van
die tijd werd de werktijd opgevoerd en nu is hij er twee dagen per week.

Karakteristieken_Binnenwerk7