De herfst is al zichtbaar, het weer wisselt in rap tempo en de bladeren verkleuren. We merken dat het wat rustiger is in onze plantenwinkel en af en toe komt er een vraag als ‘kan ik dat nu nog planten, anders kom ik in het voorjaar even terug?’. Ons antwoord is dan meestal ‘Juist nu!’  
In de kwekerij zijn we in het najaar druk met zaaien en verplanten, scheuren en oppotten. 
Onze tuinen liggen klaar met warme aarde en regelmatig valt er een fikse bui. Er is nog goed te zien hoe onze tuin de afgelopen zomer heeft gepresteerd en waar het misschien even niet zo goed ging. Dit is hèt moment om te verplaatsen en aan te planten.  
De vaste planten die bij ons in de kwekerij in de pot staan, zouden graag een fijn plekje in een tuin vinden om nog even goed te kunnen wortelen. Dit doen ze optimaal nu de aarde nog lekker warm is. Geef ze een stevige plons water als ze net zijn aangeplant en de herfst doet verder de rest (als er zich niet een erg lange droge periode voordoet). Best wel lui tuinieren, toch?  
Vaste planten en (fruit)struiken zitten niet per se te wachten op de koude grond van de lente. Als ze in het najaar hun plekje al hebben gevonden, kunnen ze in de lente al hun energie steken in het produceren van een stevige, bloeiende plant in het nieuwe seizoen. Wel is in het najaar misschien niet meer zo goed te zien hoe de plant er in volle glorie uitziet. Gelukkig hebben we internet om onze verbeeldingskracht een handje te helpen. 
En als je dan toch je tuin wat aan het verzorgen bent, kun je meteen de aanplant van je biologische bloembollen meenemen. Ook deze plant je in het najaar, in de volle grond of soms zelfs in een pot. Dit kan tot verrassend laat in het seizoen (ik heb wel eens een vergeten zakje in januari pas gepoot), al betekent het in sommige gevallen dat ze dan ook wat later bloeien.  
Zo blijft de tuin ons verrassen, meebewegend met het ritme van de natuur en zich aanpassend aan het weer. Daar mogen we best een beetje gebruik van maken.