Groenteplanten
We krijgen veel aanloop in de tuinwinkel, steeds meer mensen weten ons te vinden. Vorige week is een grote zending slaplantjes verzonden naar de schooltuinen in Den Haag, we hebben nog plantjes over: Batavia, Lollo Rossa, Lollo Bionda en groene kropsla.
Ook pootgoed hebben we op voorraad. Aardappels: de rode ‘Alouette’ en gele ‘Vitabella’. Beiden zijn zeer resistent tegen phytophtora. Daarnaast hebben we rode en gele pootui en sjalotten. Helaas was de knoflook al heel vroeg in het seizoen helemaal uitverkocht.
We zijn ook nog flink aan het zaaien. Dit jaar ook weer veel soorten tomaten, gele en zwarte kerstomaat, ronde tomaat en vleestomaat. Naast de tomaten hebben we dit jaar ook twee soorten aubergines. Vanaf de tweede week van mei hebben we een mooie voorraad groenteplanten en kruiden.
Slanke sleutelbloem – primula elatior
Al weken laat de slanke sleutelbloem te pronken met haar lichtgele bloemen in de spiraaltuin. Toen ik (Annette Versteege) deze foto nam was het nog kaal om haar heen maar daardoor kwam ze des te beter tot haar recht. De slanke sleutelbloem groeit in de bossen. Het is een echte (half)schaduw voorjaarsbloeier. Daar verwijst de naam van de primulasoorten ook naar. Primus = eerste. Elatior = hoog.
De primula elatior draagt haar bloemen op wat langere stelen. In het voorjaar als het bladerdak nog niet zo dicht is krijgt ze voldoende licht om te kunnen bloeien. Later als de bomen hun blad dragen gedijt ze goed in de schaduw tot ze ons in het voorjaar weer kan verblijden met haar bloemen. Als vroege bloeier levert ze nectar en is drachtplant voor wilde solitaire bijen. Drachtplanten.nl heeft de volgende bezoekers gezien op de slanke sleutelbloem: gewone sachembij, gehoornde metselbij en de tweekleurige zandbij. Ook hommels vliegen op de bloemen. De plant is vrij zeldzaam in Zuid-Limburg en in het oosten van het land. Ze heeft een iets kalkrijke, vochtige en matig voedselrijke omgeving nodig met lichte schaduw. Zoals bij ons in de spiraal en in de kruidentuin waar ze het prima naar haar zin heeft. Ze zaait zich daar dan ook plaatselijk licht uit. Niet storend. Wij zijn er blij mee! De jonge blaadjes en bloemen zijn eetbaar. Daarnaast heeft de primula geneeskrachtige eigenschappen. Ze helpt bij epilepsie, hoest en reumatiek (wikipedia).