Plantjesmarkt en Klusochtend in het Park

De herfst een goede tijd is om plantjes te planten. Op vrijdag 27 september wordt de grasweide bij Greens tijdelijk omgedoopt tot Plantjesmarkt.
Vrijwilligers en cliënten verkopen die dag planten en zaden uit de zorgtuin en er is een expositie van creatief eigen werk van onze deelnemers. De markt is van 11.00 tot 14.00 uur.

Je vindt ons naast het restaurant, waar je tussendoor kunt genieten van een lekkere kop koffie of lunch.

Kom je liever een ochtend/uurtje klussen?
Op zaterdag 21 september organiseert onze vrijwilligers-coördinator Earnie een klusochtend. Tussen 9.30 en 12.30 uur bent u van harte welkom om de tuin verzorgd richting de winter te helpen. Wij zorgen voor koffie, een tussendoortje en als dank krijgt u een plantje mee uit de tuin.
Meld je aan voor de klusochtend bij Earnie Oudejans via het volgende mailadres: stichting@greensinthepark.nl

 

Bericht uit het Park

In de loop naar Sint Jan was een deel van de tuin een uitzinnige zee van klaprozen en korenbloemen.
De bloemen plukten we voor restaurant Greens. De weken erna kwam er onder de uitgebloeide wilde weelderige bloemenwei een uitgedoste partij onkruid tevoorschijn. Een hele klus om weer kale grond zichtbaar te maken, maar met vereende krachten, zijn het ritme en de structuur van de bedjes terug tevoorschijn gekomen. Ze knapten direct op van een laag zwarte voedzame compost en een plens van compostpreparaatplanten getrokken gier. De ruimte die is vrijgekomen zaaien we in met radijs, bladmosterd, rucola, raapsteel, spinazie en veldsla. Een deel van de plantjes wordt in de grote kas op onze zusterlocatie opgekweekt.  

Gele, roze en paarse aardappels zijn grondig gerooid, altijd weer schatgraven. Om de bodem rust te geven na dit veelvragende gewas, hebben we groenbemesters winterrogge en Japanse haver ingezaaid. De frisgroene sprietjes stonden binnen 5 dagen boven de grond. Zaden gekiemd in warme bedauwde vochtige aarde. Tegelijk is het stro van het graan geknipt om in de lente als bedding onder de aardbeien te leggen. Wellicht dienen de deze zomer afgerijpte aren als voer voor de vogels.
Langzaam bewegen we ons naar de herfst en Sint Michael. De dagen worden merkbaar korter, de ochtenden en avonden koeler en spinnenwebben tekenen zich in het gouden licht. Goudsbloemen en pronkboonbloemen geven de tuin vurige tinten. De paarse boerenkool, roze wilgenroosje (fireweed) en geel bloeiende venkel en aardperen torenen boven andere gewassen uit. Synoniem topinamboer is vorstbestendig, daarmee kunnen we jaarrond oogsten voor de keuken. De berg onkruid is voer voor de composthoop, die we rond Sint Maarten met afsnijdsels uit de keuken en boombladeren willen opzetten. Zo grijpt de samenhang binnen de levenscyclus door de seizoenen heen al continu in elkaar. 

Nieuwe deelnemers welkom!

Bij onze biologisch-dynamische zorgtuinen in Den Haag bieden we dagbesteding op twee prachtige locaties: aan de Hillenraadweg in Moerwijk en in het Westbroekpark aan de Kapelweg. Inmiddels bestaat Stichting Mens en Tuin al 38 jaar. Omdat we sinds enige tijd een extra dag open zijn hebben wij plek voor nieuwe deelnemers. 

In onze antroposofische dagbesteding geloven we dat zowel de mens als de aarde er volledig toe doen. Bij ons werk je in de tuin met inheemse plantensoorten, we onderhouden samen de tuin, we kweken planten en verzorgen ze. Ook kun je creatief aan de slag door kunstzinnig te werken, mee te helpen in de timmerwerkplaats of helpen in onze winkel waar we onze planten verkopen. 

Met ons motto, “kwetsbaarheid is een kwaliteit”, biedt Mens en Tuin een veilige en inspirerende plek voor allerlei mensen. Zo kun je bijvoorbeeld terecht met psychische kwetsbaarheid, psychiatrische aandoeningen, verstandelijke beperkingen, burn-out, re-integratie na ziekte of verslaving en behoefte aan arbeidsre-integratie. Cliënten uit Den Haag met een indicatie vanuit de WMO of met een PGB zijn van harte welkom. Heb je een WLZ-indicatie? Dan is deelname mogelijk als we een onderaannemingsovereenkomst met jouw zorgorganisatie kunnen afsluiten.  
Ben je nieuwsgierig of deze zorgtuin wat voor jou is? Of ken je iemand die een fijne dagbestedingsplek zoekt?
Neem dan van maandag t/m vrijdag contact op via 070-3211937 of zorg@mensentuin.nl.
Natuurlijk kan je ook je begeleider, maatschappelijk werker, huisarts of therapeut vragen om een afspraak te maken. 

Op naar de Open Dag

Nog een kleine drie weken en dan is het is zo ver: de Open Dag van Mens en Tuin op zaterdag 22 juni. Dat is qua energie te merken op de tuin. Het groen barst los, de kleuren van de bloemen worden steeds uitbundiger net als de gesprekken die er worden gevoerd. De open dag komt steeds dichterbij, een dag waarop de zon op zijn hoogste punt staat en het licht in onszelf naar buiten toe gericht is. 

Er wordt hard gewerkt achter de schermen, gras wordt gemaaid, heggen worden gesnoeid, zodat ook het achterste gedeelte van de tuin weer een beetje zichtbaar is. Er worden slingers gemaakt, gepoest en geboend en elk stukje tuin wordt even opnieuw bekeken. 

Een van de leukste dingen van het voorbereiden is natuurlijk het voorproeven en testen van alle plannen die er gemaakt zijn. Zo is de vers gemaakte vlierbloesemsiroop goed gekeurd, de popcornmachine getest en ook de molen, die we zullen gebruiken om graan te malen voor de pannenkoeken, is tevoorschijn gehaald. 

We willen natuurlijk niet te veel verklappen voor de open dag, maar zeker zal het zijn dat het een mooie dag zal worden om van de tuin te komen genieten. Bijvoorbeeld door met een tuintour mee te doen, deel te nemen aan een workshop, te luisteren naar muziek, iets lekkers te eten en een lot (of meerdere) aan te schaffen voor onze loterij. Het leuke is dat er bij de loterijprijzen, prijzen zitten die gesponsord zijn door kraampjes die bij ons op de open dag komen te staan. Mis hem dus niet! 

Nog even de belangrijkste info:
Zaterdag 22 juni
11.00 tot 15.00 uur
Hillenraadweg 35 in Den Haag

Zwermverhuizing

Magisch. Dat was het woord dat bij ons opkwam toen we ontdekten dat een zwerm bijen zich had losgemaakt voor een verhuizing. De temperatuur was fijn, we waren bijna klaar voor de lunch toen het wel verdacht druk bleek in de bijen- en vlindertuin. Terwijl er op kantoor druk contact werd gezocht met onze bijenverzorgers, keken we buiten op een afstandje hoe een grote wolk bijen zich langzaam concentreerde op een vlinderstruik.
Van zoemende wolk naar pulserende klont, al klinkt dat wat oneerbiedig voor de geconcentreerde groep bijen die zich op de stam had verzameld. Onze bijenverzorgers Carolien en Roos kwamen onze nieuwsgierigheid kalm vervullen. Er werd ons verteld dat ze stiekem verwacht hadden dat er iets zou gebeuren. Het was bij controle opgevallen dat de kast bijzonder vol was en stiekem was er al geluisterd naar gepiep. Er zijn de nodige tekenen die voorspellen wat er komen gaat, al is het altijd afwachten wanneer precies.
We mochten van dichtbij kijken (niet allemaal tegelijk natuurlijk). De zwerm is zo druk bezig met het beschermen van haar koningin dat je zelfs je hand in de zwerm zou kunnen steken zonder dat er iets gebeurt.
Er werd rustig geobserveerd, door de bijenhoeders en door ons. Vanuit het keukenraam was alles goed te volgen. Als naar een voorstelling kon worden gekeken hoe Carolien en Roos behoedzaam de omstandigheden verzorgden voor een veilige verhuizing. Een wit laten werd neergelegd, waarop de kieps (die mooie korf) werd geplaatst. Daar werd voorzichtig een groot deel van het volk ingeleid, waarna de rest vanzelf wandelend volgde.
Al met al ging het zelfs vlotter dan verwacht, waardoor de zwerm dezelfde dag nog kon verhuizen naar haar nieuwe thuis (die ochtend toevallig voorbereid) op Arentsburgh.

Nieuwsbrief Maart

Lees via onderstaande link onze nieuwsbrief, waarin we je vertellen over hoe het er in de winkel en het park aan toe gaat, wat het bestuur zoal bekokstooft en waarom vrijwilliger Frank zo graag bij Mens en Tuin werkt, misschien ook wel iets voor jou?
Lees hier!

Adoptiekerstbomen

Dit jaar mochten we voor het eerst samenwerken met Adopteer een Kerstboom.
Vorig jaar werden de boompjes nog bij Pluk uitgedeeld, dit jaar kan men bij ons terecht. Je kunt zelfs deze week nog t/m woensdag 20 december bij ons terecht voor een boompje! En als je er dan toch bent, kun je ook alvast een kerststukje of ander lief cadeautje voor jezelf of je naasten. Zelfs voor bloembollen kun je nog bij ons terecht (echt, je kunt ze nog poten, graag zelfs!).  
De afgelopen weken was er dan ook een waar kerstbomenbos op ons terrein te vinden. Waar je in de zomer tussen de bloeiende plantjes in de winkel loopt, zo sta je in december ineens oog in oog met een groep kerstbomen, op zoek naar een huiskamer om te verblijden.  
In januari kan men de vertroetelde boom gezond en wel weer bij ons inleveren (t/m 11 januari, voor de nieuwsgierigen). Wij heten ze dan weer hartelijk welkom en leggen contact met onze kerstbomenfluistereraar. Hij komt de bomen bij ons ophalen om ze een plekje te geven in het veld, waar ze een jaar lang verzorgd worden. Hier groeien ze verder.  

Heb je dit jaar een boom geadopteerd, dan krijg je in november weer bericht van Adopteer een Kerstboom. Zij laten je weten of je boom nog leeft en vragen je of je hem opnieuw wil reserveren. Zo kun je met een beetje geluk jaren voor je kerstboom zorgen.  
Wij vinden dit een waardevolle manier om toch een levende boom in huis te halen en te laten zien dat je met liefde en zorg met planten kunt samenwerken. Daarbij is het voor ons en onze deelnemers een mooie manier om ook in de wintertijd in verbinding te blijven met de mensen om ons heen. Zien we je deze week nog?

Adopteer een kerstboom

Dit jaar werken we samen met Adopteer een kerstboom. We nemen hierin het stokje over van Pluk Den Haag, die de afgelopen jaar als uitgiftepunt hebben gefungeerd.
Omdat we slechts een kleine locatie zijn, kunnen we helaas niet zoveel bomen kwijt. Ondanks dat hebben we toch zowel bomen voor oud-adoptanten als voor nieuwe boomverzorgers. Het is voor ons de eerste keer, het is altijd spannend om te ontdekken hoe het gaat lopen. We hopen op een succesvolle samenwerking!

Uitgebreide informatie vindt u op: https://www.adopteereenkerstboom.nl/
Hieronder alvast een korte introductie.

AdopteerEenKerstboom viert dit jaar zijn negentiende editie. Wat begon als een klein initiatief is uitgegroeid tot een beweging met 16 uitgiftepunten verspreid over het land. De missie van Adopteer een Kerstboom is om kerstbomen een tweede leven te geven en zo bij te dragen aan een groenere planeet.

Het initiatief werd in 2005 genomen door Erwin Kooijman en Kyra Gunneweg. Zij zijn de drijvende krachten achter de biologische kwekerij Randijk Bamboe & Hoveniers in Leusden en de pioniers van het adoptiekerstboomconcept in Nederland.

AEK is ontstaan uit de overtuiging dat kerstbomen meer verdienen dan een eenmalig gebruik. Met de adoptieprogramma’s zorgen zij ervoor dat kerstbomen meerdere jaren mee kunnen gaan, wat zorgt voor een significante vermindering van afval en een positieve impact op het milieu.
Alle kerstbomen bij AEK worden biologisch gekweekt zonder kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen. Ze zijn constant op zoek naar innovatieve methoden om de bomen gezond en sterk te houden, zowel tijdens hun tijd in uw huis als wanneer ze terug zijn op onze kwekerij.

Fruitstruiken en bloembollen

Deze herfst zijn er bij Mens en Tuin natuurlijk weer biologisch geteelde bloembollen te koop. Op dit moment is het inpakken in volle gang, we hopen ze vanaf 1 oktober in de winkel te hebben staan. En als kers op de taart kunnen we dit najaar ook klein assortiment biologisch kleinfruit aanbieden!
Waar het de bloembollen betreft, experimenteren we dit jaar een beetje met het aanbod. Zo hebben we drie mixen voor jullie klaarstaan; De Tulpen- en Narcissenmix, de Minibollenmix en de Bijenbollenmix. Daarnaast bieden we een bescheiden assortiment ‘enkele’ soorten aan, zoals een prachtige grote sierui, de camassia (ook wel de prairielelie), een kleine greep tulpen en narcissen en meer.  
Uiteraard is ook dit jaar weer door onze deelnemers gesorteerd en verpakt. We hebben een prachtig nieuw ontwerp voor de informatiekaartjes. Dus voor jezelf of om iemand anders blij te maken, je kunt weer bij ons terecht. 
Voor de fruitstruiken is dit, net als voor de bloembollen, een ideaal moment om ze aan te planten. De bodem is nog warm waardoor ze goed kunnen wortelen voor ze de winter ingaan. We hebben onder andere framboos (geel en rood), doornloze braam, jostabes, kruisbes en meer. Dankzij de fijne mensen van WIJdehorst kunnen we ze voor een hele vriendelijke prijs aanbieden. Uiteraard staan deze struikjes inmiddels ook in herfstkleed. Dit betekent dat ze wat bescheiden in het blad staan. Gelukkig, want zo bewegen ze mee met het natuurlijke verloop van de seizoenen. Ze willen maar wat graag jullie tuinen in, om in het nieuwe seizoen weer heerlijke vruchten te kunnen produceren.  
Voor de snelle lezers staan er ook nog een paar laagstamboompjes klaar (kers, appel en pruim). 
Kom dus vooral nog even langs in de winkel dit najaar! 

Najaar – de ideale planttijd

De herfst is al zichtbaar, het weer wisselt in rap tempo en de bladeren verkleuren. We merken dat het wat rustiger is in onze plantenwinkel en af en toe komt er een vraag als ‘kan ik dat nu nog planten, anders kom ik in het voorjaar even terug?’. Ons antwoord is dan meestal ‘Juist nu!’  
In de kwekerij zijn we in het najaar druk met zaaien en verplanten, scheuren en oppotten. 
Onze tuinen liggen klaar met warme aarde en regelmatig valt er een fikse bui. Er is nog goed te zien hoe onze tuin de afgelopen zomer heeft gepresteerd en waar het misschien even niet zo goed ging. Dit is hèt moment om te verplaatsen en aan te planten.  
De vaste planten die bij ons in de kwekerij in de pot staan, zouden graag een fijn plekje in een tuin vinden om nog even goed te kunnen wortelen. Dit doen ze optimaal nu de aarde nog lekker warm is. Geef ze een stevige plons water als ze net zijn aangeplant en de herfst doet verder de rest (als er zich niet een erg lange droge periode voordoet). Best wel lui tuinieren, toch?  
Vaste planten en (fruit)struiken zitten niet per se te wachten op de koude grond van de lente. Als ze in het najaar hun plekje al hebben gevonden, kunnen ze in de lente al hun energie steken in het produceren van een stevige, bloeiende plant in het nieuwe seizoen. Wel is in het najaar misschien niet meer zo goed te zien hoe de plant er in volle glorie uitziet. Gelukkig hebben we internet om onze verbeeldingskracht een handje te helpen. 
En als je dan toch je tuin wat aan het verzorgen bent, kun je meteen de aanplant van je biologische bloembollen meenemen. Ook deze plant je in het najaar, in de volle grond of soms zelfs in een pot. Dit kan tot verrassend laat in het seizoen (ik heb wel eens een vergeten zakje in januari pas gepoot), al betekent het in sommige gevallen dat ze dan ook wat later bloeien.  
Zo blijft de tuin ons verrassen, meebewegend met het ritme van de natuur en zich aanpassend aan het weer. Daar mogen we best een beetje gebruik van maken. 

Bericht van de Tuin

Hartje zomer. We hebben inmiddels een aardige hittegolf achter de rug en terwijl dit werd geschreven, blies er buiten een storm over het land. Het klimaat laat van zich horen. De oase die Mens en Tuin is, laat zien hoe sterk de natuur kan zijn. Na de droogte van vorig jaar, een koud en nat voorjaar en vervolgens weer een droge, hete periode, staat de tuin toch weer gewoon in volle bloei. 
De kou van het voorjaar betekende helaas wat vertraging en teleurstelling tijdens het opkweken. Maar inmiddels staat de winkel weer vol planten, met een gezonde voorraad bij de kwekerij. Ik zou een boek kunnen schrijven over het afgelopen jaar. Maar ik probeer het te houden bij wat kort nieuws en een grote dank je wel. 

We hebben twee bijenvolken mogen verwelkomen op Mens en Tuin. De tuin zoemt, samen met de wilde bijen, vliegjes en allerlei andere beestjes doen zij een groot deel van het werk. 
En er werd nog meer voor ons gedaan, zo is ons beregeningssysteem eindelijk weer gerepareerd door de fijne mensen van Stolze. Bij grote droogte kunnen we nu weer onze tuin, winkel en kwekerij beregenen vanuit de sloot. Inmiddels staat ook de afspraak voor het kassenonderhoud op de planning, geleid door een van de oorspronkelijke bouwers. Waren we dus al klaar voor de zomer, dan zijn we straks dus ook weer helemaal voorzien om in het najaar prettig en veilig te kunnen werken. 

In onze tuin groeit en bloeit alles op het moment dat het er klaar voor is. Het afgelopen jaar hebben we een van onze vrijwilligers dan ook in volle glorie tot bloei zien komen na een aantal prachtige jaren van groei.
Mijn, en onze, grote dank gaat dan ook uit naar Amelie, die in mijn afwezigheid de leiding over de tuin en kwekerij grotendeels op zich heeft genomen. Een flinke sprong in het diepe, waaruit je fantastisch naar boven bent gezwommen.
Ik ben blij om bij mijn terugkeer zo’n sterke vrijwilliger naast me te hebben staan. 

Een dagje erbij!

Vanaf 1 september gaat Mens en Tuin aan de Hillenraadweg ook op de woensdag open. Hiermee zijn wij vanaf september de woensdag op beiden locaties geopend. Dit was een langgekoesterde wens van een groot aantal van onze huidige deelnemers en het biedt ook weer ruimte voor nieuwe deelnemers. Ook zal op de woensdag onze tuinwinkel geopend zijn, voor fijne bio compost en een groot assortiment aan planten en kruiden.

Ondertussen in onze zorgtuin werken wij hard om onze zo geliefde plekken nog meer zichtbaarheid te geven in Den Haag. We blijven een fijne kleine speler in de zorgmarkt en daarom doen wij extra ons best om zichtbaar te zijn, door te verbinden met de wijk via netwerktafels en door ons te verbinden aan buurt initiatieven. Deze zijn er veel in Moerwijk en Scheveningen.
Op onze open dagen op het Westbroekpark en aan de Hillenraadweg hebben wij weer een hoop nieuwe gezichten gezien en deze waren dan ook een groot succes. Mooie gesprekken die leiden tot nieuwe inzichten, samenwerking en verbinding. 

Ben je nieuwsgierig geworden of Mens en Tuin ook een plek voor jou kan zijn? Of ken je iemand die als deelnemer op de tuin misschien wel ontzettend tot hun recht zou komen? Neem dan vooral contact op met Mens en Tuin. Dat kan natuurlijk door even langs te gaan op een reguliere winkeldag (tot september nog even niet op woensdag), maar je kunt ook een mailtje sturen naar zorg@mensentuin.nl . We nemen dan zo snel mogelijk contact op. Gezien de huidige vakantieperiode, kan het misschien wel iets langer duren voor we contact opnemen dan je van ons gewend bent.

Terugblik op de Open Dag

Op het hoogte punt van de zomertijd (3 dagen na de zonnewende) opende Mens en Tuin dit jaar haar deuren voor nieuwsgierige bezoekers. Hier lees je een terugblik op deze ontzettend geslaagde dag.

Het thema was “verbinding”. De verbinding was al sterkt te voelen in de periode die vooraf ging, waarbij deelnemers, vrijwilligers en personeel gezamenlijk toe werkte naar dit hoogte punt. Er werd geveegd, geschuurd, gepoetst, geboend, geknipt, geschoffeld en geschreven. Slingers werden geregen, taarten gebakken en bloemen geplukt. Op 24 juni, om 11.00 was het dan eindelijk zo ver en ging de Open Dag van start. Een stralende zonnige dag, waarbij verbinding op verschillende manieren, in grote en in kleine gebaren terug te vinden was.

Verbinding met de wijk Moerwijk, verbinding met de tuin, verbinding met de dieren in de tuin, verbinding met elkaar en niet te vergeten met jezelf.

Het “hoofdplein” had een zacht, festival-achtig sfeertje door de vele activiteiten en lekkere hapjes. Er werden pannenkoeken gebakken door Lotties Pannenkoeken, biodynamische frietjes en advies werd gedeeld, er was koffie van onze trouwe duurzame koffie leverancier ‘El Alto’ en er was huisgemaakte limo, zelfgebakken taart en wildplukhapjes te vinden.
Op deze warme dag werden rond de 150 ijsjes geschaafd door de ijskar van Sranami’s Lemonade & Ice.
In de bijentuin kon worden genoten van de verzamelsoep. Een soep waarvoor bezoekers hun eigen groentes mee konden nemen, om het thema verbinding terug te laten keren. Ook stonden hier een aantal lokale helden uit Moerwijk met hun kraampje, zoals Sergio met zijn prijswinnende inmaakpotjes “chimichurri”, een kraam vol creatief en kunstzinnig werk. En niet te vergeten kon er naar ons nieuwe bijenvolk gegluurd worden, veilig vanuit de Kas, waarbij er van alles te leren was over de honingbij.

Slecht een paar meter van alle hapjes en kraampjes, net voorbij de frietjes, liep je de rust van de tuin in. Daar was mogelijkheid tot het maken van een natuurmandala met materialen uit de tuin. Liep je nog een stukje verder, voorbij de grote kas, dan bevond je je plotseling tussen de betoverende klanken van het sprankelende Grensland Trio tussen de fruitbomen. Vanaf daar maar een paar passen naar de compostplaats, waar je kon leren over het wormenhotel of gewoon even zitten op een bankje tussen het groen.

Tijdens de verschillende Tuin Tours konden bezoekers de tuin even in een nieuw daglicht bekijken. Zo konden bezoekers mee wandelen met een insecten wandeling. Hierin werd er o.a. verteld over de Sint Jacobsvlinder bij het duinkruiskruid, de dwergkattenstaartsnuitkever (ja die bestaat echt) en het goudhaantje, die te vinden is bij de rozemarijnstruik. Ook de Tuin Tour rondom de wiskundige formule van de gulden snede, die werd gegeven door een van onze deelnemers, bekeek de tuin weer in een ander perspectief. Een andere Tuin Tour werd gegeven door van een van onze trouwe vrijwilligers, een tour vol kennis over o.a. de verschillende delen in de tuin en de planten die er staan.

Rond het middag uur, na een mooie “Welkom & Bedank speech” namens Mens en Tuin , vond een moment van aandacht voor het Sint Jans Feest plaats. Een klein Sint Jans vuurtje, waar bezoekers een intentie op een papiertje konden schrijven en dit in het vuur konden gooien. Het vuurtje dat ons in verbinding brengen met ons eigen innerlijk vlam.

Weer terug naar het hoofdplein, had de open dag een feestelijke afsluiting met de loterij. Sommige gelukkige prijswinnaars konden iets extra’s mee naar huis nemen, ter herinnering. Wat een prachtige dag. We kijken nu al uit naar volgend jaar.

Mens en Tuin in het Park – 5 jaar

In 2018 kwamen aan de Kapelweg in het Westbroekpark, Mens en Tuin en restaurant Greens tot een prachtige samenwerking. Nu, 5 jaar later, is Mens en Tuin in het Park niet meer weg te denken van het restaurant. De kleurrijke, smakelijke plantpracht, geteeld en verzameld met de liefde en aandacht van deelnemers, vrijwilligers en begeleiders, staan aan de basis van de keuken van het restaurant. Een nauwe samenwerking die dit jaar bijzondere wijze gevierd werd.
Op vrijdag 30 juni was er een feestelijke zomermarkt, met planten en zaden uit de zorgtuin en creatief eigen werk van de deelnemers (schilderkunst, houtwerk, pesto van ‘groen’ uit de tuin). Ook was er live muziek en kon er uiteraard geluncht worden bij het restaurant.
Een andere bijzondere ervaring gaf nog extra kleur aan het 5 jarig bestaan. Naast de zomermarkt, ging namelijk ook de documentaire “Zoute Passie” in première. Lees onder de afbeelding verder en kijk de aflevering terug;

“Zoute Passie” 
Begin september 2022 gefilmd, half maart 2023 in première op groot doek in Pathé Scheveningen en nu, vanaf 1 juli te zien op TV West en online.
In de documentaire “Zoute Passie” zijn zes Scheveningse sociale projecten prachtig in beeld gebracht. Onder deze projecten ook Mens en Tuin in het Park en restaurant Greens. De chef-kok, eigenaar van Greens, zorgcoördinator en tuinder hebben een hoofdrol (vanaf minuut 7:00). De korte film is gemaakt naar een idee van Stichting initiatief op Scheveningen, medefinancier van onder andere deze projecten.
Het was bijzonder om dit te mogen meemaken. Veel kijkplezier! https://shorturl.at/akKN6

Open Dag 2023 – zaterdag 24 juni

Op zaterdag 24 juni is het weer tijd voor onze Open Dag. De voorbereidingen zijn al in volle gang, we hebben al een mooi programma klaarstaan. Ondertussen werken we aan het maken van producten voor de winkel en wordt er enthousiast opgepot om lekker veel planten klaar te hebben staan.
Dit jaar is het thema Verbinding, een waarde die diep verankerd is in het werken en zijn op Mens en Tuin.
Op deze dag vieren we even extra hoe rijk met deze plek en met elkaar. Dat doen we met een dag vol feestelijke activiteiten.
Ook valt onze Open Dag samen met de Sint Jansviering, waarop de we zomerzonnewende en dus het begin van de zomer vieren. Extra reden voor een feestje dus!

Wat kunt u verwachten?

Er is uiteraard weer van alles te beleven voor jong en oud.
Tussen 11.00 en 15.00 uur bent u welkom voor onder andere:

  • Verschillende rondleidingen door de Tuin
  • Informatie over onze zorgtuin 
  • Verkoop van planten uit onze kwekerij en producten gemaakt door onze deelnemers
  • Koffie, thee, huisgemaakte lekkernijen
  • Sint Jansviering
  • Klieder en Klodder komen schminken
  • Zaadbommen maken
  • Natuurmandala maken
  • Verzamelsoep – neem iets lekkers mee voor in de pan!
  • De Loterij
  • Live muziek
  • Lotties pannenkoeken
  • en nog veel meer.


We zien jullie graag op zaterdag 24 juni!

Wouter Drewes

Mens en Tuin rouwt om het verlies van haar bevlogen bestuurslid Wouter Drewes.
Wouter had een speciale band met Mens en Tuin in het Park, hier was Wouter dan ook bijna wekelijks te vinden. In beide tuinen zal hij altijd een beetje aanwezig blijven. In de 17 jaar dat Wouter verbonden was met Mens en Tuin heeft hij veel voor ons betekend, wij zijn hem dan ook zeer dankbaar en zullen hem missen.

Open Dag 2022

Op zaterdag 24 september aanstaande is het weer zover; de jaarlijkse open dag van onze mooie zorgtuin! Wij nodigen jullie van harte uit in onze tuin waar we hard en liefdevol werken aan verbinding. Verbinding tussen mensen en tussen mens en natuur.

Wij hebben een veelbewogen jaar achter de rug. In het voorjaar werden twee teamleden ziek, zodat we alle zeilen moesten bijzetten. En dit hebben we gedaan! We hebben op alle fronten nieuwe mensen welkom mogen heten, in ons vaste team, in de trouwe kring van oproepkrachten, bij de vrijwilligers en bij onze deelnemers. Waarbij zorg en aandacht voor elkaar altijd de basis vormen waar de tuin op floreert. Zonder elkaar waren we nergens.

Onze bloei brengt ook steeds nieuwe klanten naar de winkel. Mensen zijn blij verrast ons assortiment inheemse planten te ontdekken en komen graag hun tuintegels ruilen tegen plantjes in het kader van de actie Steenbreek (tegelwippen) van Duurzaam Den Haag. Dat we zo kunnen bijdragen aan het vergroenen van de stad en het verspreiden van voedselplanten voor vlinders en bijen geeft zin aan ons werk.
Wees welkom op onze open dag en maak kennis, ontdek, winkel en geniet van alles dat Mens en Tuin biedt.

Wat kunt u verwachten tijdens de open dag?

We bieden een divers programma voor jong en oud.
Tussen 11.00 en 15.00 uur bent u welkom voor onder andere:

*Boekverkoop; De ontwikkeling van Mens en Tuin
door Machteld S. Walland – oprichter van Mens en Tuin

*Werken met pastel

*Houtbranden

*Waarnemingswandeling door de Tuin (om 12.00 en om 13.30 uur)

*Rondleiding door de tuin (om 11.30 en om 13.00)

*Kidscorner met knutselen en schminken

*De Loterij

*Informatie over onze zorgtuin

*Verkoop van planten uit onze kwekerij en producten gemaakt door onze deelnemers

*Koffie, thee, huisgemaakt lekkers en een fijn gesprek

*Expositie van kunstzinnig werk gemaakt door onze deelnemersen nog veel meer

We zien jullie graag zaterdag 24 september!

Herfst in het Park

In de zomer leek de tuin wel een bloemenzee. Onder de uitbundig bloeiende overvloed, waren groentes wel degelijk bezig tot wasdom te komen. Oktober schonk een rijke oogst. We sneden oranje en groene Hokkaido en Muscat de Provence pompoenen, groeven de eerste aardperen op en verzamelden allerlei soorten droogbonen, zoals de vrolijk gespikkelde kiviets- en pronkbonen, maar ook de meer evenwichtig getekende yin yang en heilige boontjes.
De kolen vormen intussen een prachtig pallet met roodpaarse spitskolen, dieppaarse boerenkool en donkergroene palmkool. ‘s Ochtends schitteren de dauwdruppeltjes op de bladeren in het warm gele herfstlicht.  

Frisgroene steeltjes van groenbemesters als wikke, boekweit, Japanse haver en winterrogge staan te deinen in de wind, op bedden die we al eerder leeg geoogst hebben. De grond laten we zo bedekt mogelijk de winter in gaan. Het is als een beschut dekentje, dat tegelijk goed is voor de structuur van de grond en het uitspoelen van mineralen voorkomt.  

Eetbare bloemen die er nog zijn, brengen we naar de keuken om de gerechtjes te sieren. Het is inmiddels speurzoeken, maar we weten precies waar we moeten zijn om bakjes bont te vullen. De tot zaad verworden bloemen, oogsten we om volgend seizoen weer te zaaien. Dan kunnen we onze zintuigen weer volop door de bloemenpracht laten strelen.