De lente is in aantocht!

Na de sneeuw, kwam de zon. Zwanen dansen een imposante paringsdans over de strijp, terwijl over de tuin de kleinere vogels als pimpelmezen, staartmezen, merels en lijsters elkaar het hof maken. Lees meer over onze tuinen in onze eerste nieuwsbrief van 2021.

Tuin

Langs het water worden de laatste wilgen geknot. Al weken wordt er gewerkt aan het repareren en vervangen van vlechtwerk rond de bedden van de wisselbouw. Winter was en is een mooie tijd voor onderhoudsklussen. We laven ons eraan zolang we niet met onze handen de aarde in kunnen. Een nieuw paadje hier, een oud pad verzorgen, wat kleine reparaties, gereedschappen verzorgen en waar nodig vervangen, plannen maken voor het nieuwe jaar. We bewegen met het ritme van de seizoenen. We zien ze om ons heen veranderen en verbinden ons door met elkaar de weekspreuk te lezen. Vaak praten we nog even na. Wat zien we in de tuin gebeuren, wat gebeurt er in jezelf dat je herkent in de spreuk, de natuur of de mensen om je heen?

De grond is nu nog koud en nat, maar we merken dat de lente eraan komt. Krokussen laten zich al van hun beste kant zien. De sneeuwklokjes in de spiraal zijn al uitgebloeid. Oude plantstengels knippen we af om ruimte te maken voor verse groei. We bewaren de stengels om komend seizoen te gebruiken bij het opbouwen van onze composthopen. Dankbaar wordt alles alvast een kleine stukjes geknipt, om straks als laagje in de grote compostlasagne te worden opgenomen.

Kwekerij

In de kwekerij zijn de eerste zaden gezaaid, de eerste kiemplantjes van de koudekiemers steken hun kopjes boven de grond. Er liggen warmtematten voor de koude nachten, om de vers gezaaide tomaten de eerste weken door te helpen. Voorzichtig zal er ook weer uit de tuin worden uitgestoken, gescheurd en opgepot. Met deelnemers en vrijwilligers zorgen we weer voor een mooi aanbod dit jaar. Een heel ander begin van het jaar dan 2020, nog altijd beperkt, maar gelukkig wel samen.

In en om onze kassen wijst alles op een nieuw, groeizaam jaar. Daar staan al een hoop planten klaar die we afgelopen jaar hebben opgekweekt. Deze hebben de winter rond de grote kas doorgebracht, gedeeltelijk onder doek om de zwaarste kou op te vangen. Met een mooi dekentje van sneeuw erover, wat hen goed beschermd heeft terwijl wij konden schaatsen. Nu is de tijd gekomen om ook in en rond de kas op te ruimen. We kijken wat de winter niet heeft doorstaan en maken de rest klaar voor de verkoop. Sommige plantjes kunnen doorgroeien naar een potmaat groter, om straks als stevige planten te wachten op een plek in een nieuwe tuin.

Park

Een maand geleden vierden we een week wintersport op de tuin. We maakten sneeuwpoppen, gooiden sneeuwballen, sponnen wol en zaten op ons terras in de stralende zon de sprookjesachtige aanblik van de tuin te aanschouwen. Voor de keuken oogstten we savooiekool onder de sneeuw vandaan. Het pak sneeuw bleek isolerend te werken: alle planten die nog op de tuin stonden, kwamen nagenoeg ongeschonden onder de rap weggesmolten witte wereld tevoorschijn.

Een halve week later zaaiden we diverse radijsjes, waaronder ‘ijskegeltjes’ en ‘duiveltjes’ in onze platte bakken. Door het zachte weer dat volgde, staken ze hun koppies al gauw boven de grond. Het aanschouwen van kiemkracht blijft een magisch fenomeen. Krap twee weken na de dooi stonden zes kleuren krokussen in volle glorie te bloeien. Bijtjes vonden er stuifmeel. De eerste regenboogpeentjes en uien zaaiden we in dampende aarde. Peulvruchten die wat kou kunnen hebben, zoals peultjes en tuinbonen, staan zich in opkweekbakken een weg naar boven te banen en breken. Warmteminnende gewassen met tot de verbeelding sprekende namen als ‘tigerella, ‘umami’ en ‘pi-jama’ zaaiden we volgens de zaaikalender op een ‘vruchtdag’. Deze kalender wordt veel gebruikt in de biodynamische landbouw, waardoor we ons laten inspireren. De potentiële tomaten en aubergines staan beschut in een door één van onze deelnemers geklust kweekkasje.

Met het voorjaar in zicht zijn we begonnen met het losmaken en klaarleggen van de grond voor de teelten van alweer het vierde seizoen in het Park. Het kolenvak maken we leeg om volgens de vruchtwisseling plek te maken voor de bladgewassen. Van de stammen van de verschillende soorten kolen plukten we nog een kist prachtig gekleurde blaadjes voor een aanstaand menu. De winter door snijden we een mix van decorerende blaadjes zoals veldsla, postelein, wikke, duizendblad, phacelia. Aardperen kunnen tegen vorst en werden onlangs met witte chocolade tot mousse geslagen voor een fantastisch takeaway-dessert. Daarin bleek het een verrassend goeie match te zijn met koffie. De schilletjes kregen een laagje karamel. De smaakvolle menu’s van restaurant Greens worden elke week met verve door de chef en het team gekookt, aan de thuisgast gebracht en gefilmd. Op You-Tube doet de chef voor hoe de gerechtjes mooi kunnen worden opgemaakt. Hopelijk mag de horeca gauw weer open! Voor ons is het hoe dan ook een feest om jaarrond een palet aan gewassen aan het restaurant te leveren.

De winkel aan de Hillenraadweg

Wat verheugden we ons er op: de buitenwinkel van Mens en Tuin is 8 maart jongstleden weer open gegaan! “Wel weer heel gezellig hè”, zei een deelneemster vorige week, terwijl ze een verdroogd blaadje met haar vingers uit de damastbloem knijpt om de plant klaar te maken voor de verkoop. En dat is zeker zo!

Daarnaast, laat de aarde zich ook niet tegenhouden, ze warmt langzaam op. De planten en stekken waar we vorig jaar zoveel liefde in hebben gestoken ontvouwen nu hun nieuwe blaadjes in de naderende lentezon. De eerste prachtige inheemse- en BD-planten zijn echt klaar voor de verkoop om jullie tuinen nog groener en mooier te maken. En niet alleen voor een mooiere tuin; de zorg voor de natuur, waaronder haar vlinders en bijen, is altijd onderdeel van ons gedachtegoed tijdens deze werkprocessen bij Mens en Tuin. Door de hulp van onze deelnemers en vrijwilligers dragen deze planten straks ook hun zorg voor de insecten en vogeltjes. Voor deze diertjes zijn ook prachtige insectenhotels gemaakt en de eerste vogelvoederhuisjes zijn bijna klaar.  Daarnaast hangen er weer heel veel soorten biologische- en BD-groente- en bloemen zaden van De Bolster en Bingenheimer Saatgut te popelen om met u mee naar de tuin te gaan en buiten staan er de grote stapels met tuinaarde, potgrond en organische bemesting van Bio-Kultura klaar.

Via de webshop kunt u gemakkelijk de producten van Bio-Kultura bestellen en ophalen bij onze buitenwinkel op de Hillenraadweg.

Openingstijden

De buitenwinkel is open op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 10.00 tot 15.00 uur. U bent dan van harte welkom.

Er zijn i.v.m. de Corona maatregelen nog wel een paar regeltjes waar wij ons aan moeten houden:

  • Alleen de buitenwinkel is open
  • Een bezoekje aan onze tuin is helaas nog niet toegestaan ter bescherming van onze -in de tuin werkende- kwetsbare doelgroep
  • Wij verzoeken u vriendelijk om alleen te komen en met Pin te betalen
  • Afspraak maken kan telefonisch of per e-mail

Tot ziens op Hillenraadweg 35 in Den Haag