Net als de kalender van 2017 is het thema van de nieuwe tentoonstelling ‘spiralen’. De deelnemers hebben op hun eigen manier een kunstwerk gemaakt van de spiraal.

Op vrijdag 24 maart om 13.30 wordt de expositie feestelijk geopend. De tentoonstelling is te zien tot en met vrijdag 29 september. Wij zijn open op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 11 tot 16 uur.

De kunstwerken zijn te koop en maakt het mogelijk dat we kunstzinning kunnen werken.

HeaderFacebook_Spiralen

Spiraaltuin

Bij Mens en Tuin hebben we de spiraaltuin. De spiraaltuin is kenmerkend voor Mens en Tuin. Al in het begin hebben we gezocht naar een manier om de kosmische krachten die zich verbinden met de aarde concreet zichtbaar te maken.

Het kunstenaarsduo Robine Clignett (1948) en Klaus Baumgärtner (1948-2013) maakten het ontwerp. De vorm van de spiraaltuin is al duizenden jaren oud en komt voor in vrijwel alle culturen; vaak als labyrint. De universele betekenis van het archetype is verbonden met transformatie en (weder)geboorte. De cirkel is vanouds een symbool van heling en heelheid en de spiraal wijst de weg. De spiraal is het symbool van de verbinding tussen de menselijke en goddelijke wereld. Je begaat hier de ‘innerlijke weg’. Een weg naar je Zelf.

In de huidige tijd is de weg door de spiraal voor veel mensen een metafoor voor hun levenspad. Het leven kent immers ook de nodige verwachte, en onverwachte wendingen. Met het lopen van de spiraal doen we dit als het ware na. De vorm geeft vertrouwen dat je de kern (de bestemming in je leven) ook echt kunt bereiken. Maar het belangrijkste is dat je in beweging blijft: ‘de weg is het doel’, zo luidt een oude wijsheid. Met iedere wending maak je een beweging naar binnen en naar buiten. Dat symboliseert het naar buiten gaan in de wereld en het naar binnen gaan in jezelf. En het binnenlaten van buiten en andersom.